У неділю, 3 листопада, у церкві Свв. апостолів Петра і Павла с. Зимна Вода відбулася урочиста академія, присвячена 30-й річниці виходу з підпілля Української Греко-Католицької Церкви. Організував захід отець Василь Мудь – декан Сокільницького деканату, до якого належать усі греко-католицькі церкви Зимноводівської ОТГ.

До слова, радянська влада ліквідувала УГКЦ у березні 1946 року за небажання співпрацювати з тоталітарним комуністичним режимом. Главу Церкви Митрополита Йосипа Сліпого, весь єпископат, духовенство і багато вірних ув’язнили, а їхні родини підпадали під репресії. Смерть за віру була звичайним явищем у ті часи. Частина клиру, під шантажем та терором, перейшла у лоно Російської Православної Церкви, що була толерантною до атеїстичної влади, а часто з нею колаборувала.

Велике число греко-католицьких священників разом з вірними перейшли у підпілля, де в умовах гонінь надавали духовну поживу тим, хто її потребував. З часом у «катакомбах» відновили церковну ієрархію, діяли таємні семінарії та монастирі. Горнило випробувань тривало до 1989 року.

Місцем проведення урочистої академії не випадково вибрали Зимну Воду. Окрім естетичної краси храму Петра і Павла, його акустичності та здатності вмістити більшу кількість відвідувачів, Зимна Вода має особливу роль у житті УГКЦ, адже саме тут у часи гонінь діяли двадцять сім підпільних священників та сім чернечих домів. Такою цікавою інформацією поділилася з присутніми зимноводянка пані Ірина Коломієць – директорка Музею митрополита Андрея Шептицького у Львові та співробітниця Інституту історії Церкви при УКУ, донька підпільного священника, яка разом з батьками пережила тягар переслідувань за віру.

Серед доповідачів урочистої академії також були Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор Возьняк, уродженець Зимної Води Владика Андрій Рабій – єпископ-помічник Філадельфійської Архиєпархії (США) та інші.
Окрасою свята були духовні твори у виконанні хорів церков Петра і Павла та Івана Богослова зі Зимної Води, церкви Успення Пресвятої Богородиці з Лапаївки, а також з Оброшина, Наварії та Милятич.

На закінчення духовенство з вірними молитовним гимном «Боже великий єдиний» випрошували Господніх дарів для Церкви та України. За словами Владики Ігоря, ми всі – члени Церкви, попри негаразди в минулому, без осуду винних у її ліквідації, чи тих, що перейшли під іншу юрисдикцію, маємо залишатися вірними Божим заповідям та прямувати до Царства Вічного.

Ігор Бойко